VÄVKURS våren 2020

 

Vi har haft vävkurser sedan hösten 2015 och en mängd vackra vävar har det blivit. Våra första entusiastiska nybörjare vävde halsdukar, ponchos, trasmattor och löpare. På Facebook, Centrum för gamla textila tekniker, finns ett bildgalleri som ger en föreställning om mångfalden. Hos oss får du lära dig hur man gör från en ”brädhög” till färdig uppsatt vävstol. Det är många knepiga handgrepp som skall till innan ”skyttelen går”.

Vi startar vårterminen den 11 februari 2020  kl 10 och fortsätter 8 gånger. Kursledare är Margareta Hjorth.

Tid: tisdagar kl 10 – 14  : 11/2, 18/2, 25/2,  3/3, 10/3, 17/3, 24/3 och 31/3.

Vi vänder oss till nybörjare såväl som till mer erfarna vävare. Hittills har vi haft kurser under sju terminer. Vi har fem vävstolar. Somliga deltagare har varit med från starten och började då med att väva halsdukar och plädar i ullgarn från gårdens gotlandsfår. Sedan har det som framgår ovan,  blivit både trasmattor, löpare, möbeltyg, gardiner mm i olika tekniker. Nu byter vi ut två vävstolar och deltagare kan se och hjälpa till med att sätta upp en väv från grunden. Av en brädhög på golvet  kommer vävstolen att växa fram. Det tar flera dagar innan allt är på plats med solvning, skedning etc. Vad vill du väva?? Vi har börjat med ripsväv i vackra röda nyanser. I en vävstol växer sakta men säkert en gardin i Skarhults eller snarare Stjärnhovs myggtjäl fram. Fyra nya vävprojekt kan nu sättas igång.

Vävstugan disponeras av deltagarna fritt efter önskemål för eget arbete.

Efter påsklov kan det bli en ny kurs.

Det finns många vävstolar att hämta gratis i landet just nu. Du kan lära dig ”hur man gör” hos oss för att sedan klara dig på egen hand.

I Finland har man röstat fram vävning som den främsta textila tekniken under 2019!

Kostnad för kursen:  1600 kr  att betalas till   bankgiro 5083-205  eller till

Swish 0723867713

Anmälan till Carin Adlercreutz tel 072-3867713  eller carin.adlercreutz@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *